Πόσο καλός χρήστης ψηφιακών δεξιοτήτων είσαι;

europass

To Europass έχει δημιουργήσει έναν χρήσιμο οδηγό για να σας βοηθήσει, να αξιολογήσετε τον εαυτό σας, σε σχέση με το πόσο καλός χρήστης ψηφιακών δεξιοτήτων είστε. Αξίζει τον κόπο να ρίξετε μια ματιά και να προβληματιστείτε. Μην ξεχνάτε ότι η χρήση ψηφιακών δεξιοτήτων αποκτά έναν ολοένα και πιο απαραίτητο χαρακτήρα, στην αναζήτηση εργασίας. Τουλάχιστον αυτό ισχύει στις σύγχρονες δυτικές χώρες.

Πεδίο Βασικός χρήστης Ανεξάρτητος χρήστης Έμπειρος χρήστης
Επεξεργασία δεδομένων Μπορώ να ψάξω για πληροφορίες στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας μια μηχανή αναζήτησης. Ξέρω ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες στο διαδίκτυο δεν είναι πάντα αξιόπιστες. Μπορώ να σώζω ή να αποθηκεύω αρχεία ή περιεχόμενο (κείμενο, εικόνες, μουσική, βίντεο, ιστοσελίδες, κλπ.) και να τα ξαναβρώ εφόσον είναι σωσμένα ή αποθηκευμένα. Μπορώ να χρησιμοποιήσω διάφορες μηχανές αναζήτησης για να βρω πληροφορίες. Μπορώ να εφαρμόσω φίλτρα στην αναζήτησή μου (π.χ.. Αναζήτηση μόνο εικόνων, βίντεο, χάρτες). Μπορώ να συγκρίνω διαφορετικές πηγές για να εκτιμήσω την αξιοπιστία των πληροφοριών που βρίσκω. Ταξινομώ τις πληροφορίες μεθοδικά χρησιμοποιώντας αρχεία και φακέλους για να τις βρίσκω εύκολα. Δημιουργώ αντίγραφα ασφαλείας των πληροφοριών ή αρχείων που έχω σώσει. Μπορώ να χρησιμοποιήσω σύνθετες μεθόδους αναζήτησης (π.χ.. Χρησιμοποιώντας τους τελεστές αναζήτησης) για να βρω αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το Διαδίκτυο. Μπορώ να χρησιμοποιήσω ροές Web (π.χ.. RSS για να ενημερωθώ για θέματα που με ενδιαφέρουν. Μπορώ να αξιολογήσω την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των πληροφοριών, χρησιμοποιώντας μια σειρά από κριτήρια. Ενημερώνομαι σχετικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της έρευνας, αποθήκευσης και πρόσβασης στις πληροφορίες. Μπορώ να αποθηκεύσω τις πληροφορίες που βρέθηκαν στο διαδίκτυο σε διάφορες μορφές. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τις υπηρεσίες cloud από ιστοσελίδες που φιλοξενούν αρχεία.
Δημιουργία Περιεχομένου Μπορώ να δημιουργήσω απλό ψηφιακό περιεχόμενο (κείμενα, πίνακες, εικόνες ή αρχεία ήχου, κλπ.) σε τουλάχιστον μία μορφή, με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων. Μπορώ να κάνω τις βασικές αλλαγές στο σε περιεχόμενο που δημιουργήθηκε από άλλους. Ξέρω ότι το περιεχόμενο μπορεί να προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Μπορώ να εφαρμόσω και να επεξεργαστώ τις λειτουργίες και τις βασικές παραμέτρους του λογισμικού και των εφαρμογών που χρησιμοποιώ (π.χ. αλλαγή των προεπιλεγμένων ρυθμίσεων). Μπορώ να παράγω σύνθετο ψηφιακό περιεχόμενο σε διάφορες μορφές (κείμενα, πίνακες, εικόνες ή αρχεία ήχου, κλπ.). Χρησιμοποιώ εργαλεία ή ειδικά λογισμικά για να δημιουργήσω μια ιστοσελίδα ή blog, με τη χρήση πρότυπων μοντέλων (WordPress, κλπ.). Μπορώ να εφαρμόσω τη βασική μορφοποίηση (εισαγωγή υποσημείωσης, διάγραμμα, πίνακα, κλπ.) περιεχομένου δημιουργημένο από εμένα ή κάποιον άλλο. Ξέρω πώς να αναφέρω και να επαναχρησιμοποιώ περιεχόμενο προστατευμένο από πνευματικά δικαιώματα. Γνωρίζω τα βασικά μιας γλώσσας προγραμματισμού. Μπορώ να παράγω ή να τροποποιήσω σύνθετο περιεχόμενο πολυμέσων σε διαφορετικές μορφές, χρησιμοποιώντας διάφορες πλατφόρμες, εργαλεία και περιβάλλοντα. Μπορώ να δημιουργήσω μια ιστοσελίδα χρησιμοποιώντας μια γλώσσα προγραμματισμού. Μπορώ να χρησιμοποιήσω προηγμένες λειτουργίες από διάφορα εργαλεία (συγχώνευση e-mail, συγχώνευση εγγράφων από διαφορετικές μορφές, φόρμουλες και μακροεντολές, κλπ.). Ξέρω πώς να εφαρμόσω άδειες χρήσης και τα πνευματικά δικαιώματα. Χρησιμοποιώ διάφορες γλώσσες προγραμματισμού. Ξέρω να σχεδιάσω, να δημιουργήσω και να τροποποιήσω βάσεις δεδομένων με την βοήθεια των αντίστοιχων εργαλείων.
Επικοινωνία Μπορώ να επικοινωνήσω με άλλους με κινητό, VoIP ή τηλεφωνία μέσω διαδικτύου (Skype, κλπ.), e-mail ή online chat – χρησιμοποιώντας βασικά χαρακτηριστικά (τηλεφωνητή, SMS, αποστολή και λήψη e-mail, ανταλλαγή κειμένων, κλπ. ). Μπορώ να μοιραστώ αρχεία ή περιεχόμενο με τη χρήση απλών εργαλείων. Ξέρω να αξιοποιώ τις ψηφιακές τεχνολογίες για αλληλεπίδραση με υπηρεσίες (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τράπεζες, νοσοκομεία, κλπ.). Γνωρίζω τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τα online εργαλεία συνεργασίας. Γνωρίζω ότι με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, ορισμένοι κανόνες επικοινωνίας πρέπει να τηρούνται (π.χ.. Όταν δημοσιεύω ένα σχόλιο ή μοιράζομαι προσωπικές πληροφορίες.) Μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποιες περίπλοκες λειτουργίες των διαφόρων εργαλείων επικοινωνίας (χρήση VoIP και κοινή χρήση αρχείων, κ.λπ.). Μπορώ να χρησιμοποιήσω τα εργαλεία συνεργασίας και να παρεμβαίνω π.χ.. σε κοινόχρηστα έγγραφα ή αρχεία δημιουργημένα από τρίτοντρίτους. Μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποια χαρακτηριστικά των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (π.χ.. δημόσιες υπηρεσίες, e-banking, online αγορές). Μεταδίδω ή μοιράζομαι τη γνώση διαδικτυακά με τους άλλους ανθρώπους (χρησιμοποιώντας εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης και online κοινότητες, κλπ.). Γνωρίζω και εφαρμόζω τον Κώδικας δεοντολογικής συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο («netiquette»). Χρησιμοποιώ ενεργά ένα ευρύ φάσμα εργαλείων επικοινωνίας (e-mail, online chat, SMS, Instant Messaging, ιστολογία, μικρό-ιστολογία, κοινωνικά δίκτυα) για να επικοινωνώ στο διαδίκτυο. Μπορώ να δημιουργήσω και να διαχειριστώ περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας εργαλεία συνεργασίας (π.χ.. Ηλεκτρονικά ημερολόγια, συστήματα διαχείρισης έργων, διόρθωση σε απευθείας σύνδεση, φύλλα εργασίας online). Συμμετέχω ενεργά σε διαδικτυακούς χώρους και χρησιμοποιώ διάφορες υπηρεσίες (δημόσιες υπηρεσίες, e-banking η , online αγορές, κ.λπ.). Χρησιμοποιώ τις προηγμένες λειτουργίες των εργαλείων επικοινωνίας (τηλεδιασκέψεις, ανταλλαγή δεδομένων, κοινή χρήση εφαρμογών, κλπ.).
Επίλυση προβλημάτων Μπορώ να βρω τεχνική υποστήριξη και βοήθεια όταν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα ή όταν χρησιμοποιώ μια νέα συσκευή, ένα νέο πρόγραμμα ή μια νέα εφαρμογή. Ξέρω πώς να λύνω τα προβλήματα ρουτίνας (π.χ.. να κλείσω ένα πρόγραμμα, να κάνω επανεκκίνηση τουν υπολογιστή, να εγκαταστήσω ξανά ή να ενημερώσω ένα πρόγραμμα, να ελέγξω μια σύνδεση στο Internet). Ξέρω ότι τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να με βοηθήσουν να λύσω κάποια προβλήματα. Γνωρίζω, επίσης, ότι έχουν τα όριά τους. Όταν αντιμετωπίζω ένα τεχνολογικό ή μη τεχνολογικό πρόβλημα, χρησιμοποιώ τα ψηφιακά εργαλεία που ξέρω για να το λύσω. Ξέρω ότι πρέπει να εκσυγχρονίζω τακτικά τις ψηφιακές μου δεξιότητες. Μπορώ να λύσω τα περισσότερα από συχνά προβλήματα που συνδέονται με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών. Μπορώ να χρησιμοποιήσω ψηφιακές τεχνολογίες για την επίλυση μη- τεχνικών προβλημάτων. Μπορώ να επιλέξω ένα ψηφιακό εργαλείο βάσει των αναγκών μου και να αξιολογήσω την αποτελεσματικότητά του. Μπορώ να λύσω τεχνολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζω διερευνώντας τις παραμέτρους και τις επιλογές των προγραμμάτων και των εργαλείων. Εκσυγχρονίζω τακτικά τις ψηφιακές μου δεξιότητες. Γνωρίζω τους περιορισμούς μου και επιδιώκω να καλύψω τα κενά μου. Μπορώ να λύσω σχεδόν όλα τα πρόβλημα που αντιμετωπίζω όταν χρησιμοποιώ τις ψηφιακές τεχνολογίες. Μπορώ να επιλέξω το εργαλείο, τη συσκευή, την εφαρμογή, το λογισμικό ή την υπηρεσία που ταιριάζει καλύτερα για να λύσω ένα (μη- τεχνικό) πρόβλημα. Ενημερώνομαι για τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Κατανοώ πώς λειτουργούν τα νέα εργαλεία. Εκσυγχρονίζω τακτικά τις ψηφιακές μου δεξιότητες.
Ασφάλεια Μπορώ να πάρω απλά μέτρα για να προστατεύσω τις συσκευές μου (π.χ.. χρησιμοποιώντας anti-virus ή κωδικούς πρόσβασης). Ξέρω ότι οι πληροφορίες στο διαδίκτυο δεν είναι πάντα αξιόπιστες. Ξέρω ότι η ψηφιακή μου ταυτότητα (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης) μπορεί να κλαπούν. Ξέρω ότι δεν πρέπει να αποκαλύψω προσωπικές πληροφορίες σε απευθείας σύνδεση. Ξέρω ότι η υπερβολική χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών μπορεί να επηρεάσει την υγεία μου. Παίρνω απλά μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Έχω εγκαταστήσει προγράμματα στην συσκευή (ες) που χρησιμοποιώ για πρόσβαση στο διαδίκτυο (π.χ. anti-virus ή firewall). Τρέχω και ενημερώνω τακτικά αυτά τα προγράμματα. Χρησιμοποιώ διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης σε εξοπλισμό, ψηφιακές συσκευές και υπηρεσίες και τους αλλάζω περιοδικά. Μπορώ να εντοπίσω ιστοσελίδες ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δόλιους σκοπούς (απάτη). Ξέρω να αναγνωρίζω ένα e-mail εξαπάτησης (phishing). Μπορώ να διαμορφώσω την ψηφιακή μου ταυτότητα online και να παρακολουθώ το ψηφιακή μου αποτύπωμα. Γνωρίζω τους κινδύνους για την υγεία σχετικά με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών (πχ. εργονομία, εξάρτηση). Συνειδητοποιώ τη θετική και αρνητική επίδραση της τεχνολογίας στο περιβάλλον. Ελέγχω τακτικά τη διαμόρφωση και τα συστήματα ασφαλείας των συσκευών ή / και των εφαρμογών που χρησιμοποιώ. Ξέρω πώς να αντιδράσω εάν ο υπολογιστής μου έχει μολυνθεί από έναν ιό. Μπορώ να διαμορφώσω ή να τροποποιήσω τον τοίχο προστασίας και τους παραμέτρους ασφάλειας των ψηφιακών συσκευών μου. Μπορώ να κρυπτογραφήσω μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή αρχεία. Μπορώ να φιλτράρω την ανεπιθύμητη αλληλογραφία (spam). Κάνω λογική χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα υγείας (σωματικής ή ψυχολογικής). Έχω ενημερωθεί σχετικά με τον αντίκτυπο των ψηφιακών τεχνολογιών στην καθημερινή ζωή, στην online κατανάλωση και το περιβάλλον.

Καλάθι αγορών
Scroll to Top