Αν κάτι κυριάρχησε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα, αυτό ήταν η ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ, στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο.
Μην φοβάσαι δεν θέλω να κάνω ανάλυση στην ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα. Θέλω, μόνο, να σταθώ σε μία αποστροφή του λόγου του:
Γνωρίζουμε ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στους ανθρώπους μας – στην εκπαίδευση των νέων μας, στις δεξιότητες και στην κατάρτιση για να ανταγωνιστούν στην παγκόσμια οικονομία.
Μπαράκ Ομπάμα
Και θέλω να σταθώ, γιατί στα σχεδόν 8 χρόνια της ελληνικής κρίσης, δεν έχω ακούσει κάποιον Έλληνα πολιτικό να κάνει αναφορά στην εκπαίδευση, τις δεξιότητες και την κατάρτιση. Παρόλο που στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, αν κάτι έχει σημασία και αξία, αυτό είναι η γνώση, φαίνεται ότι το αγνοούμε.
Τελικά, ίσως είναι δύο οι αποστροφές, που θέλω να σταθώ. Η δεύτερη είναι αυτή
Σε προηγμένες κοινωνίες ακούγονται φωνές κατά της τεχνολογίας. Κάποιοι θέλουν να επαναφέρουν θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί εδώ και δεκαετίες. Αυτή η τάση είναι κατανοητή σε ένα βαθμό, γιατί κάποιοι αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο του δικού τους μέλλοντος. … Ωστόσο έχοντας κατά νου την τεχνολογία, δεν είναι δυνατόν να αποκοπούμε ο ένας από τον άλλο.
Τώρα ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, σε μια εφοδιαστική αλυσίδα που σχετίζεται με κάθε χώρα. Οι θέσεις εργασίας του αύριο θα είναι διαφορετικές. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε προς τα πίσω. Πρέπει να κοιτάμε προς το μέλλον. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τους συσχετισμούς που έχουν παραγάγει πλούτο αλλά και σχέσεις.
Μπαράκ Ομπάμα
Και οι συσχετισμοί, που παράγουν πλούτο, συνδέονται, αναμφίβολα, με την γνώση και την τεχνολογία. Ζούμε σε μια εντελώς διαφορετική εποχή, από αυτή, που ζούσαμε 20 χρόνια πριν. Έχουμε μπει, για τα καλά, στην ψηφιακή εποχή. Το κακό είναι, ότι και αυτήν, την αντιμετωπίζουμε επιπόλαια. Χάσαμε την βιομηχανική επανάσταση. Δεν πρόκειται ποτέ, να γίνουμε βιομηχανική χώρα. Δεν έχουμε το εκπαιδευμένο δυναμικό, που θα στηρίξει την βιομηχανία.
Φοβάμαι, όμως, ότι δεν έχουμε και το ανθρώπινο δυναμικό, που θα στηρίξει την παρουσία μας, στην ψηφιακή εποχή. Είτε το παραδεχτούμε, είτε όχι, είμαστε ψηφιακά αναλφάβητοι.
Τι – ποιές είναι οι ψηφιακές δεξιότητες;
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Cornell «Digital literacy is the ability to find, evaluate, utilize, share, and create content using information technologies and the Internet. As a Cornell student, activities including writing papers, creating multimedia presentations, and posting information about yourself or others online are all a part of your day-to-day life, and all of these activities require varying degrees of digital literacy».
Το οποίο σε ελεύθερη απόδοση, σημαίνει ότι ψηφιακή παιδεία είναι η ικανότητα κάποιου να βρίσκει, να αξιολογεί, να χρησιμοποιεί, να μοιράζεται και να δημιουργεί περιεχόμενο χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες της πληροφορίας και το Διαδίκτυο.
Ως φοιτητές του Cornell (σε αυτούς απευθύνεται) δραστηριότητες, όπως η σύνταξη εγγράφων, η δημιουργία παρουσιάσεων, εμπλουτισμένων με πολυμέσα και η δημοσίευση, στο διαδίκτυο, πληροφοριών σχετικά με τον εαυτό σας ή τους άλλους, είναι όλα μέρος της καθημερινότητάς σας και όλες αυτές οι δραστηριότητες απαιτούν διαφορετικές μορφές ψηφιακής μόρφωσης.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οι ψηφιακές δεξιότητες συνδέονται, άμεσα, με περιεχόμενο. Είναι εργαλείο επικοινωνίας και ταυτόχρονα είναι η πληροφορία. Η γνώση. Η αξία.
Το να απαντήσεις στα email σου, να μπορείς να έχεις πρόσβαση στα αρχεία της επιχείρησης σου στο OneDrive, στο Google Drive ή στο Dropbox, να γράψεις ένα κομμάτι κώδικα σε μια ιστοσελίδα, να υπολογίσεις τις πωλήσεις, που έκανε η επιχείρηση σου, τον περασμένο μήνα και να βγάλεις στατιστικά για κάθε πωλητή ή για κάθε προϊόν. Όλα αυτά είναι ψηφιακές δεξιότητες.
Στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, οι ψηφιακές δεξιότητες εξαπλώνονται και παίρνουν νέες μορφές. Γίνονται ολοένα και πιο απαραίτητες. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιγράψεις και να περιχαρακώσεις, σε ποια επαγγέλματα είναι απαραίτητο το Excel και ποια δεν το χρειάζονται. Η ψηφιακή μόρφωση μοιάζει σαν την γνώση μιας γλώσσας. Όσο πιο πολλές δεξιότητες έχεις, τόσο καλύτερα την μιλάς.
Για τον αμύητο, η πρώτη επαφή είναι σαν το ταξείδι σε μια ξένη χώρα, με εντελώς διαφορετικές συνήθειες και έθιμα. Είναι ένα ταξείδι, που πρέπει να το κάνεις, αλλά δεν είμαι εδώ για να σου πω τι θα κάνεις.
Γιατί, μόνο, άμα το πιστέψεις, θα πετύχει. Και αν στο πω εγώ, δεν θα το πιστέψεις ή θα βαρεθείς να φτιάξεις βαλίτσες.
Πρέπει να το ανακαλύψεις μόνος σου ή μόνη σου. Πρέπει να πιστέψεις, ότι πρέπει να κοιτάξεις στο αύριο, στο μέλλον.
Και το μέλλον είναι ψηφιακό.